W naszych żłobkach zapewniamy dzieciom 5 posiłków:
-
Śniadanie
-
II śniadanie
-
Obiad – zupa
-
Obiad – drugie danie
-
Podwieczorek
Posiłki przygotowywane są w profesjonalnie wyposażonej kuchni przez wykwalifikowany personel z długoletnią praktyką, co gwarantuje prawidłowość procesów technologicznych oraz bardzo smaczne potrawy. Produkty wykorzystywane do przyrządzania dań są najwyższej jakości odpowiadające normom HACCP.
Jadłospis układany jest według dziennej racji pokarmowej przeznaczonej dla dzieci w wieku żłobkowym. Ustalając go w taki sposób, unikamy monotonii w układaniu posiłków.
Dbamy o sezonowość i urozmaicenie jadłospisu. Wprowadzamy i przyzwyczajamy maluszki do próbowania nowych smaków.
Dzieci spożywają posiłki regularnie, są one estetycznie podawane na jednakowych zastawach, co wpływa na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.
Maluchy, przebywając w żłobku, mają możliwość picia wody niskozmineralizowanej lub źródlanej, bez ograniczeń.
Alergie, występujące u dzieci uczęszczających do żłobka, muszą być potwierdzone zaświadczeniem lekarskim. Wyłącznie na tej podstawie dzieci otrzymują dietę eliminacyjną polegającą na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.
Normy żywienia stosowane w żłobkach zostały opracowane przez Instytut Matki i Dziecka.