12 kwietnia to bardzo ważna data dla wszystkich fanów słodkości. Obchodzony jest wówczas Międzynarodowy Dzień Czekolady. Wśród starszaków jest wielu łasuchów, zatem nie mogliśmy przejść obok tego święta obojętnie. Dzieci wzięły udział w ciekawych zajęciach, podczas których poznały składniki czekolady oraz miały możliwość posmakować ich. Chętne dzieci stanęły przed wyzwaniem, polegającym na odgadywaniu poznanych smaków z zasłoniętymi oczami. Zmysły nie zawiodły! Następnie składniki zostały zmieszane, w efekcie czego powstała mała czekoladka. Dzieci nie kryły zaskoczenia. Podczas zajęć ćwiczyliśmy także spostrzegawczość, wyszukując spośród ilustracji takie, które przedstawiają czekoladę. Na końcu dzieci stworzyły plakat, składający się z rysunków samodzielnie przez nie kolorowanych. Czym byłoby świętowanie Dnia Czekolady bez degustacji tego smakołyku? Łatwo zatem domyślić się, w jaki sposób zakończyliśmy nasze zajęcia